Kaczyński: Vi ska stoppa abort av missbildade foster

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Även svårt missbildade barn måste få födas så att de kan bli döpta. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på onsdagen till nyhetsbyrån PAP.

I förra veckan avslog parlamentet det kontroversiella förslaget om absolut förbud mot abort sedan hundratusentals polska kvinnor över hela landet gått i strejk och demonstrerat på gatorna.

Förslaget stämmer inte med min uppfattning om vad staten kan göra, om var gränsen går för statlig inblandning i människors liv, sade Kaczyński.

Han finner det dock inte otroligt att det kommer ett nytt förslag – partiet kanske kommer med ett, sade PiS-ledaren.

Även när graviditeten är mycket svår, när det står klart att ett barn kommer att dö efter förlossningen eller är svårt missbildat vill vi att barnet ska födas för att bli döpt, begravt, få ett namn, sade Kaczyński. Idag utförs runt ettusen aborter i Polen om året, många av dem för att barnet lider av Downs syndrom. Vårt mål är att det inte ska ske mer. Det måste naturligtvis förberedas ordentligt, allmänheten måste övertygas och i synnerhet kvinnorna, men vi ska genomföra det.

Det kan bli tufft, för enligt opinionsundersökningarna vill runt 80 % av polackerna behålla den abortlag som Polen har idag – abort är förbjudet med undantag för om kvinnans liv eller hälsa är i fara, om fostret är gravt missbildat och om graviditeten tillkommit vid våldtäkt eller incest.

Men Kaczyński är den som bestämmer, han är nära knuten till katolska kyrkan som gärna vill ha ett totalförbud mot abort i jubileumspresent – i år är det 1050 år sedan katolicismen infördes i Polen.

Och det finns redan ett lite annorlunda förslag om förändrad abortlag som är under diskussion i utskotten. (Polskie Radio och wB 12 okt 16)