Mer kritik mot försvarsministern

Roman Giertych. Foto: Facebook.

Roman Giertych. Foto: Facebook.

Försvarsminister Antoni Macierewicz kritiserades nyligen av en partikollega som ogillade att han i ett tv-uttalande ljög om varför partiet röstat ner förslaget om totalförbud mot abort.

Men han får mer kritik, den här gången är det Roman Giertych, ministerkollega i den förra PiS-regeringen, som talar ut.

Macierewiczs insatser hittills har bara försvagat armén, säger Giertych i ett soffprogram på tv. Han köper ju ingen utrustning, har han tänkt beväpna dem med pilbågar och machete?

Giertych påminner också om hur illa Macierewicz för tio år sedan skötte avvecklingen av kommunistregimens militära underrättelsetjänst WSI, hur han fördärvade hela idén med lustration och tycker att försvarsministerns utredning av flygolyckan vid Smolensk 2010 har rentvått Ryssland.

Det visar att Macierewicz vill leda in landet i ett hjälplöst tillstånd, analyserar Giertych, och jag undrar om inte Macierewiczs pension en gång kommer att utbetalas i rubel.

Giertych, som inte heller uppskattar sin förre chef PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, kommenterade också PiS-regeringens önskan att stoppa omvalet av Donald Tusk som ordförande i Europeiska rådet.

Om vi skulle åtala Tusk måste EU-länderna reagera, och Kaczyński skulle i så fall uppnå sitt mål, han skulle störta Tusk, som han fruktar eftersom han redan flera gånger förlorat mot honom i val. Därför måste han få till ett åtal, det spelar inte så stor roll för vad, säger Giertych.

Macierewicz är ett av toppnamnen i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) men tillsammans med partiledaren Jarosław Kaczyński han är inte särskilt uppskattad av väljarna – hälften av de svarande brukar ange att de inte har något som helst förtroende för de båda. (Rzeczpospolita och wB 12 okt 16)