Minister: Fransmännen har ingen klass!

Vice försvarsminister Bartosz Kownacki. Foto: Facebook.

Vice försvarsminister Bartosz Kownacki.
Foto: Facebook.

Fransmännen skämmer ut sig, de har ingen klass! Det är ett folk som för flera hundra år sedan lärde sig att äta med gaffel av oss! Det säger vice försvarsminister Bartosz Kownacki till TVN. Anledningen till denna utskåpning är att Polens status på marinmässan Euronaval i Paris i nästa vecka nedgraderats från officiell gäst till icke-officiell gäst. Det innebär att den polska delegationen själv får stå för uppehälle och transporter.

Nedgraderingen beror på att regeringen Szydło i dagarna avbröt den pågående upphandlingen av helikoptrar från franska Airbus och i stället valde amerikanska Lockheed Martin, som har en produktionsanläggning i sydöstra Polen.

Det kontrakt som den förra regeringen slöt med Frankrike var inte i landets ekonomiska och säkerhetspolitiska intresse, sade premiärminister Beata Szydło.

Affären handlar om 13,5 miljarder złoty, och reaktionerna i Frankrike var tydligt negativa. President Hollande skjuter på sin Polenresa och Airbus vill ha kompensation för alla timmar man lagt ner på förhandlingarna utan resultat.

Även vice justitieminister Patryk Jaki försvarar regeringens val av helikopterleverantör.

Kuwait betalade mindre för sina helikoptrar än Polen skulle ha gjort – varför ska Polen behandlas sämre, frågade Jaki retoriskt i statliga TVP. Det är skattebetalarnas pengar, och de ska arbeta i Polen, skapa jobb och utveckling här. Lockheed Martins anläggningar i Polen kan producera helikoptrar av samma kvalitet. Regeringen tillvaratar våra nationella intressen! (TVN, TVP och wB 12 okt 16