Błaszczak: Fler tycker som vi om flyktingkvoter

Inrikesminister Mariusz Błaszczak. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Inrikesminister Mariusz Błaszczak. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Allt fler EU-länder inser nu att det tvingande systemet för att fördela flyktingarna bland medlemsländerna är ineffektivt. Det sade inrikesminister Mariusz Błaszczak efter ett möte i Luxembourg om migration och förändring av EUs asylpolitik på torsdagen. Det ena medlemslandet efter det andra har ändrat uppfattning om hur migrationskrisen ska lösas.

I april var jag ensam om att säga att vi skulle lära oss av Australien som skickar tillbaka flyktingar, sade Błaszczak. Idag talar flera ministrar öppet om det, även om vi inte är i majoritet än. Synen på detta har börjat förändras och jag hoppas innerligt att denna tillnyktring fortsätter.

Polen avvisade redan från början EUs flyktingkvot, men den förra regeringen accepterade så småningom att ta emot runt 5 000 flyktingar. Efter regeringsskiftet i november 2015 revs det beslutet upp och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hävdar att Polen redan har tagit emot en miljon flyktingar från framför allt Ukraina.

En viktig anledning till det polska motståndet är oron för muslimer, trots att Polen tidigare också tagit emot flyktingar från Tjetjenien. En annan anledning är att många flyktingar uppenbarligen inte heller vill till Polen, där mottagandet upplevs som sämre än i de västliga länderna.

Visegradgruppen, som består av Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien, har enats om att säga nej till flyktingkvoter och föreslår i stället en flexibel solidaritet. Det går ut på att medlemsländerna själva avgöra hur många flyktingar man vill ta. De som inte vill ta emot muslimska flyktingar kan i stället bidra mer till gränsförsvaret, ge stöd till flyktingar i läger utanför Europa och bidra ekonomiskt till medlemsstater som tar emot flyktingar. (Polskie Radio och wB 14 okt 16)