PO vill ha utredning om helikopteravtalet

Vi kräver att en parlamentarisk kommission undersöker hur förhandlingarna med franska Airbus om helikoptrar till den polska armén avslutades. Det säger Sławomir Neuman, gruppledare i parlamentet för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), till tidningen Rzeczpospolita.

De avbrutna förhandlingarna har väckt uppmärksamhet och förorsakat en spricka mellan Polen och Frankrike. Först ställde president Hollande in sin förestående resa till Warszawa. Därefter fick polackerna besked om att de inte längre kan se sig som inbjudna gäster på marinmässan Euronaval i Paris i helgen och får därmed betala sina kostnader själva.

Det fick vice försvarsminister Bartosz Kownacki att gå i taket.

Fransmännen har ingen klass, för flera hundra år sedan fick vi lära dem att äta med gaffel, fräste han.

Nu började många oroa sig för hur det skulle gå med relationerna med Frankrike. President Andrzej Dudas utrikesrådgivare Krzysztof Szczerski gick ut med ett lugnande uttalande:

Nu tar vi det lite lugnt, sade han, jag kan inte tänka mig att det här skadar relationerna på längre sikt. Det polsk-franska samarbetet är oumbärligt för Europas säkerhet, för Nato och för EUs framtid.

Beställningen av helikoptrar till försvaret, värd 16,5 miljarder złoty, gick i stället till amerikanska Lockheed Martin som har en fabrik i Polen. Därmed blir det runt 3000 nya jobb för polacker genom affären. Airbus hade visserligen också tänkt bygga en fabrik i Polen just av det skälet, men regeringen valde USA.

Det är inte särskilt troligt att det blir någon parlamentarisk utredning av helikopteraffären – regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har egen majoritet i parlamentet. Därför säger Neuman också att när PiS regeringstid är över kommer de som är ansvariga för förhandlingarna med Airbus att ställas inför Statstribunalen, den domstol som har till uppgift att se till att myndigheter och regeringstjänstemän följer grundlagen. (Warsaw Voice, Polskie Radio och wB 14 okt 16)