Visningen av Wołyń i Kiev skjuts upp

Wołyń - Wojciech Smarzowskis nya film.

Wołyń – Wojciech Smarzowskis nya film.

Polska institutet i Kiev har skjutit upp en visning av filmen Wołyń av Wojciech Szmarowski efter en stark rekommendation från det ukrainska utrikesdepartementet.

Filmen handlar om ukrainska nationalisters massaker på polacker under andra världskriget, som är en öm punkt i relationerna mellan de två länderna. Såväl president Porosjenko som premiärminister Volodymyr Hrojsman och en rad parlamentariker var inbjudna till visningen, där även regissören Wojciech Szmarowski skulle närvara.

Men i ett brev från UD rekommenderas Polska institutet att för den allmänna ordningens skull avblåsa visningen.

Huvudpersonen är en ung polsk flicka i Volhynien, gränsområdet mellan Polen och Ukraina, som blir förälskad i en ukrainsk pojke, och båda dödas sedan i den etniska rensning som pågick 1943.

I sin önskan att se regionen som rent ukrainsk mördade Ukrainska Upprorsarmén (UPA) upp till 100 000 polacker i Volhynien och östra Galicien. Polackerna svarade med att döda över 10 000 ukrainare, och känslorna på båda sidor är fortfarande bittra, trots att man gjort försök att dämpa hatet. Idag ser Polen massakern som folkmord, och att döma av den inställda visningen skulle filmen kunna orsaka oroligheter på Kievs gator. (Polskie Radio och wB 17 okt 16)