Regeringen bygger för de utsatta

Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter. Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter.
Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Det saknas ett par miljoner bostäder i Polen och enligt EUs statistik är Polen ett av de länder i Europa som har den lägsta bostadstätheten. Hälften av polackerna bor för trångt, de unga kan inte flytta hemifrån, både för att det är ont om lägenheter och för att de inte har råd. Nu vill regeringen göra något åt det och drar igång sitt nya bostadsprogram Lägenhet+.

Myndigheterna i 17 städer runt om i landet ska på offentlig mark bygga lägenheter med god standard och låg hyra. Polackerna vill gärna äga sina bostäder och en stor del av lägenheterna ska bli en sorts bo-spar-lägenheter. Eftersom hyran är låg – från 650 złoty (1600 svenska kronor) för en trea på 60 kvadrat – ska familjerna kunna spara en mindre summa varje månad på särskilt förmånliga sparkonton. Resten ska bli vanliga hyreslägenheter.

Den låga hyran hänger delvis samman med att det byggs på offentlig mark, men också på att det inte ska bli någon lyx. Statliga utvecklingsbanken BGK ska skaffa fram pengar via lokala investerare, och alltihop ska gå runt utan bidrag från statskassan. Nästa år sätts spaden i marken och 2018 ska de första av de 6000 planerade lägenheterna stå klara. Satsningen är tänkt för ungdomar, lågavlönade, i synnerhet barnfamiljer.

Samhällets utsatta ska få möjlighet till ett bra boende och bättre levnadsstandard, sade premiärminister Beata Szydło när programmet presenterades.

Ur svensk synvinkel är hyrorna väldigt låga, men – minimilönen i Polen ligger fortfarande under 2000 złoty (en bit under 5000 kronor). Minimilön har många unga mammor som arbetar på stormarknaderna. Tillkommer det nya barnbidraget på 500 złoty i månaden. Många äldre har också mycket låga pensioner.

En annan invändning är att byggexperterna inte tror på den ekonomiska kalkylen. I de områden som nu ska bebyggas finns ingen infrastruktur – inga gator, inga vattenledningar, ingen el är framdragen. Och det utgör en stor del av den totala byggkostnaden. (Rzeczpospolita och wB okt 16)