Airbusavtalet granskas av åklagare och CBA

Distriktsåklagaren i Warszawa granskar nu den upphandlingsprocess som ledde till att den förra regeringen 2015 slöt avtal med franska Airbus om köp av 50 militära helikoptrar, en affär på 13,5 miljarder złoty.

I förra veckan uppdrog regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) också åt Antikorruptionsbyrån (CBA) att undersöka avtalet för att se om det förekommit några oegentligheter.

Reda under valkampanjen framförde PiS missnöje med att affären skulle gå den polska krigsmaterielindustrins näsa förbi. Ordern skulle kunna ge både jobb och utveckling i Polen. Efter valsegern i oktober förra året har kontakterna med Airbus skötts med vänster hand fram till den 4 oktober då premiärminister Beata Szydło meddelade att helikoptrarna ska produceras i Polen, och att ett nytt avtal slutits med amerikanska Lockhed Martin, som har fabrik i landet.

Planen var att Airbus skulle bygga upp en fabrik i Polen, just för att arbetstillfällena skulle hamna där, men PiS-regeringen var inte intresserad. Dock fick det franska företaget gärna inkomma med anbud till ett mindre helikopterköp på runt en halv miljard.

Förre presidenten Aleksander Kwaśniewski påpekade då att EU enats om att se med välvilja på franska anbud sedan Frankrike efter annekteringen av Krim accepterat att inte leverera två färdiga krigsfartyg till Ryssland. Fartygen såldes i stället med kraftig rabatt till Egypten – samma fartyg som försvarsminister Antoni Macierewicz i dagarna sade att Egypten stod i begrepp att sälja vidare till Moskva för 1 USA-dollar. (Warsaw Voice och wB 24 okt 16)