PiS har tappat 7 % av rösterna sedan valet

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło.
Foto: wikipedia.

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inte få egen majoritet. Det visar en färsk opinionsundersökning från Ibris. PiS, som nu får 30,2 %, har tappat 7 % av väljarstödet sedan valet för ett år sedan. För att kunna bilda regering igen måste partiet komma överens med populistiska Kukiz’15 (8,9 %) eller eventuellt Bondeförbundet, PSL (5,1 %). Partiet skulle då tvingas anpassa sig efter de två andra partierna som inte stöder dagens politik.

Det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle inte heller få tillräckligt med röster (16,7 %) för att bilda regering, inte ens om man gick i koalition med liberala Moderna (20,1 %), Vänsteralliansen, SLD (5,7 %) och Bondeförbundet(5,1 %). Det skulle också kräva att Medborgarplattformen och och Moderna, som till stor del består av väljare som lämnat Medborgarplattformen, kunde enas om vem som skulle bli premiärminister.

Enligt en annan opinionsundersökning (från TNS Polska), tycker 48 % (- 3 %) av polackerna att Andrzej Duda sköter sig bra som president. Presidentens popularitet låg som högst i juni, men har sedan sjunkit några procent varje månad.

Ännu lite mindre stöd har regeringen Szydło, 40 %, och av dem tycker bara 3 % att hon sköter sig mycket bra. Direkt kritiska är 50 % men resultatet är ändå snäppet bättre än i september.

Med 44 % är premiärminister Beata Szydło själv fortfarande mer uppskattad än regeringen som helhet. 45 % är kritiska till regeringschefen. Även Szydło låg betydligt bättre till i juni.

När undersökningarna gjordes hade parlamentet just – och oväntat – röstat nej till medborgarförslaget om totalt förbud mot abort. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński hade ännu inte hunnit säga att partiets mål är att även svårt missbildade foster måste få bli födda, döpta och sedan begravda. (Rzeczpospolita och wB 24 okt 16)