PiS tycks ompröva sin inställning till Tusk

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: wikipedia.

Håller regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på att ge upp sitt hårdnackade motstånd mot att Donald Tusk väljs om som ordförande i Europeiska rådet? Det frågar sig tidningen Rzeczpospolita, som tycker sig ha sett en uppmjukning i partiets inställning till landets förre premiärminister.

Visserligen sade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński för några veckor sedan att regeringen knappast kan stödja ett omval av Tusk som förmodligen kommer att prickas efter parlamentets granskning av honom.

Utrikesminister Witold Waszczykowski fyllde på med att PiS inte ser något mervärde i att Tusk blir ordförande i Europeiska rådet, även om han är polack.

Men nu tycks något ha förändrats, skriver tidningen. Häromdagen sade EU-minister Konrad Szymański att man inte kan utesluta något alternativ.

Vi måste ha alla omständigheter klara för oss, inte bara vad vi själva tycker om Tusk, sade Szymański.

I en annan intervju påpekade president Andrzej Duda att det inte är Polen som avgör vem som blir ordförande i Europeiska rådet.

Det beslutet fattas på EU-nivå och om vi redan idag binder oss för en kandidat kan det begränsa våra förhandlingsmöjligheter, sade Duda. Han antas också vara oroad av att Tusk kommer att ställa upp i det polska presidentvalet 2020, och att erfarenheten som en av EUs högsta ämbetsmän kommer att ge den förre regeringschefen många röster.

Efter Szymańskis och Dudas uttalanden skulle man kunna misstänka att regeringspartiet efter Kaczyńskis försöksballong förstått att man måste spela spelet på ett annat sätt, skriver tidningen. Talar man med politiker i Bryssel verkar det mycket troligt att Tusk blir omvald och då kan det bli problem för Polen om regeringen aktivt arbetat emot honom. (Rzeczpospolita 26 okt 16)