– De får inte sälja utan vårt godkännande

Energiinister Krzysztof Tchorzewski, PiS. Foto: wikipedia.

Energiminister Krzysztof Tchorzewski, PiS. Foto: wikipedia.

I januari aviserade det franska energibolaget EDF sin avsikt att sälja kraftverket Rybnik i Schlesien, som byggdes på 1960-talet och har en tiondel av elmarknaden i Polen. Priset spekulerades ligga någonstans mellan 1,5–2 miljarder złoty.

I augusti förde regeringen upp Rybnik på listan över företag som av strategiska skäl inte får säljas utan regeringens godkännande, och i september lämnade de statliga polska energijättarna PGE, Energa och PGNiG in en gemensam, icke-bindande, offert.

Budet imponerade inte på det franska företaget som nu tillkännager att de säljer till en australisk investeringsfond och den tjeckiska energigruppen EPH.

De får inte sälja utan att vi har godkänt köparen, säger energiminister Krzysztof Tchórzewski. Investeringsfonder satsar på rövarprofit, och vi vill ha en långsiktig ägare som kan modernisera kraftverket. Vi måste också ha garanti för att investeraren tar energisäkerheten på allvar, så intresserade köpare får räkna med att de kommer att granskas ur alla synvinklar av regeringen.

En källa nära regeringen har sagt till tidningen Puls Biznesu att en förhandling om vilket pris de polska företagen är beredda att betala skulle kunna lösa konflikten.

Vi är redo att arbeta på vår offert, men det måste vara ett kommersiellt gångbart bud som grundar sig på kraftverkets ekonomiska värde, säger Tchórzewski. Vi kan naturligtvis föreslå någonting, det är inget tvivel om det, vi har bett EDF att vänta, men de har sin egen agenda.

Här står nu det andra slaget i det fransk-polska kriget, skriver tidningen. Det det första gällde köpet av helikoptrar för 13,5 miljarder złoty. (Puls Biznesu 27 okt 16)