Polackerna oroade inför framtiden

Väljarna är som vanligt mycket splittrade i sin syn på situationen i Polen. I en färsk opinionsundersökning från TNS Polska visar det sig att mer än hälften, 52 %, anser att utvecklingen i Polen går åt fel håll. 32 % är positiva till det som händer idag, och 16 % har ingen åsikt.

Jämfört med samma undersökning i september har antalet missnöjda ökat med 2 % och antalet positiva har minskat med 1 %. Fler missnöjda, fler osäkra och färre nöjda alltså.

Hur ser man på ekonomin – den nationella och den privata? Jo, 46 % menar att landets ekonomi är i kris, 42 % tycker att det tuffar på rätt bra och 3 % (tre) tycker att ekonomin är dynamisk.

Man uppfattar inte heller framtiden som så värst ljus. 42 % tror inte på någon förändring i sin ekonomiska situation under de närmaste åren, 29 % är optimistiska och 24 % befarar en försämring.

Även arbetsmarknaden diskuterades i frågeformuläret. 53 % anser att man kan få jobb i Polen. De allra flesta av dem (50 %) tror nog att det går att hitta ett jobb och 3 % tror att det går lätt. 41 % anser att det är svårt att få jobb, de flesta av dem att det är mycket svårt och 7 % anser det helt omöjligt.

Över 1000 personer deltog i enkäten som genomfördes 7–12 oktober, då abortdebatten, brutna helikopteravtal och som alltid Smolenskolyckan var på tapeten.

Enligt en färsk opinionsmätning från Ibris som publicerades för ett par dagar sedan har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tappat 7 % av väljarstödet sedan valet för ett år sedan, och TNS Polska har president Andrzej Duda tappat i popularitet, medan premiärminister Beata Szydło bedöms något mer positivt än för en månad sedan. (Rzeczpospolita  och wB 27 okt 16)