PiS tappar stöd men leder alltjämt

Om det vore val idag skulle 29 % av väljarna rösta på det konservativa och religiösa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Det visar en färsk opinionsundersökning från TNS Polska. PiS är det parti som skulle få flest röster, även om de är 9 % färre än vid parlamentsvalet för ett år sedan. PiS skulle inte längre ha egen majoritet i parlamentet utan tvingas gå i koalition med till exempel högerpopulistiska Kukiz’15.

På andra plats kommer det liberala partiet Moderna som får 19 % och därefter det förra regeringspartiet, centerliberala Medborgarplattformen, (PO) som får 14 %. Det höjs allt fler röster om att de två liberala partierna skulle gå i koalition – de har mycket gemensamt och många av Modernas väljare kom från Medborgarplattformen i oktobervalet 2015.

Mätningen stärker den som opinionsinstitutet Ibris publicerade för en vecka sedan, då PiS fick 30 % mot 38 vid valet förra året. (Warsaw Voice och wB 2 nov 16)