Polackerna hejar på Hillary Clinton

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Foto: US Department of State.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.
Foto: US Department of State.

En bra bit över hälften av polackerna, 57 %, vill se den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton vinna det amerikanska valet. Bara 7 % tycker att vore bättre för Polen om republikanen Donald Trump tog Vita Huset i besittning, visar en färsk opinionsundersökning från Cbos som nyhetsbyrån PAP tagit del av.

14 % tror inte att det spelar så stor roll för Polen vem av dem som blir president, och nästan en fjärdedel av de svarande hade ingen åsikt.

Undersökningen visar också att över 60 % inte är föga eller måttligt intresserade av det amerikanska presidentvalet. Det är samma personer som inte är särskilt intresserade av politik över huvud taget, konstaterar Cbos. Ändå anser 75 % att valet är viktigt ur Polens synvinkel. 19 % anser inte att valet är viktigt för polackerna.

Undersökningen gjordes den 8–19 oktober, då den polska debatten huvudsakligen handlade om abortfrågan, om regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) planer på att stå i spetsen för en förnyelse av EU, de inställda helikopterförhandlingarna med franska Airbus och på slutet regeringens nya bostadsprogram för de sämst ställda. (TVP och wB 7 nov 16)