Nästan hälften av polackerna gillar regeringen

Premiärminister Beata Szydło höll räfst och rättarting med den förra regeringen.

Premiärminister Beata Szydło höll räfst och rättarting med den förra regeringen.

Nästan hälften av polackerna, 45 %, tycker att regeringen sköter sig bra, visar en färsk opinionsundersökning från Cbos. Något färre, 40 %, är missnöjda. 42 % är glada att det är premiärminister Beata Szydło som styr landet.

Det är särskilt familjepolitiken som bidrar till popularitetssiffrorna – 53 % uppskattar att flerbarnsfamiljerna får 500 złoty per barn och månad från och med andra barnet. Bara 24 % gillar regeringens utrikespolitik och även sjukvården får låga siffror: 19 % tycker att den fungerar som den ska.

I en annan undersökning från Cbos visar det sig att 38 % av väljarna skulle rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om det vore val idag. Det är lika många som för en månad sedan och som vid valet i oktober 2015.

Trots det generösa flerbarnsbidraget når regeringens popularitet bara upp i 45 % och bara 38 % skulle rösta på PiS om det vore val idag. Man behöver knappast spekulera över vilka frågor som ligger i den andra vågskålen. Tyngst är abortfrågan, som fick landets alla kvinnor på fötter och förmådde partiet att avslå ett förslag om totalt abortförbud. Möjligen har konflikten om Konstitutionsdomstolen också bidragit. Den allestädes närvarande Smolenskolyckan där man nu beslutat att öppna alla gravarna för att hitta orsaken till att presidentens plan störtade i dimman 2010.

PiS skulle alltså få drygt en tredjedel av rösterna om det vore val idag – men det skulle gå ännu sämre för de andra partierna. Liberala partiet Moderna får 17 % (+1) och det splittrade förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) 14 % (-1).

Högerpopulistiska Kukiz’15 landar på 6 % och Vänsteralliansen (SLD) på 5 %, vilket innebär att Vänsteralliansen skulle komma in i parlamentet om det vore val idag.

Inga andra partier skulle ta sig över 5-procentsspärren. (Polskie Radio 14 nov 16)