Kyrkan vill öppna korridor för flyktingar

Katolska kyrkan och välgörenhetsorganisationen Caritas bearbetar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) för att få Polen att ta beslut om att upprätta en humanitär korridor för syriska flyktingar. Det rapporterar nyhetsportalen Onet.

Polen bidrar idag med 35 miljoner złoty i humanitärt bistånd och landets del av EUs flyktingavtal med Turkiet uppgår till 57 miljoner euro under en treårsperiod.

Biskoparna och Caritas tycker att det är för lite och föreslår humanitära korridorer. Då skulle färre försöka ta sig över Medelhavet i rangliga gummibåtar och färre skulle drunkna. Italien har tagit ett sådant beslut och för att Polen ska göra sammalunda måste parlamentet vara med på förslaget.

Men polackerna är inte förtjusta i tanken på att flyktingar ska komma till Polen. Enligt en färsk opinionsundersökning från Cbos tycker 40 % att man ta emot flyktingar om de reser hem igen så snart deras eget land är säkert. 69 % vill inte ha in människor från Mellanöstern och Afrika, medan 59 % tycker att flyktingar från Ukraina vore mer OK. Det är framför allt lågutbildade låginkomsttagare på landsbygden som står för motståndet – de grupper som är regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kärnväljare.

Både inrikesminister Mariusz Błaszczak och utrikesminister Witold Waszczykowski slår ifrån sig.

Stödet ska bara gå till sådana som verkligen behöver det, och det kan vi inte lösa idag, säger Błaszczak.

Vi ger redan så mycket, vi har ökat stödet till flyktingarna med 100 %, säger Waszczykowski.

Men kyrkan ger inte upp.

Vi ser fram emot ett positivt beslut från parlamentet, säger ärkebiskop Stanisław Gądecki. Beslutet var svårt även för det italienska parlamentet. (onet.pl, Polskie Radio och wB 16)