PiS leder men Szydło tappar stöd

Om det vore val idag skulle PiS få 30,6 % av rösterna, en ökning med 1 %. På andra plats kommer det liberala Moderna med 22,4 % (-1) och därefter oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) med 14,2 % (-2). De mindre partierna Kukiz’15 och partiet PSL (Bondeförbundet) skulle få 7,4 % respektive 5,7 %.

Vänsteralliansen (SLD) skulle med 4,9 % ligga mycket nära 5-procentsspärren och det tämligen nya Tillsammans 3,1 %. Nästan var tionde väljare vet dock inte vilket parti man skulle lägga sin röst på.

Om det vore val idag skulle 57 % ta sig till vallokalen – en ökning jämfört med 51 % vid valet i oktober 2015. 40 % skulle inte rösta.

En annan undersökning från samma opinionsinstitut visar att finansminister Mateusz Morawiecki och arbetsminister Elżbieta Rafalska är de två mest populära statsråden. Deras arbete uppskattas av 38 % respektive 36 % av polackerna. För Morawieckis del är det ett skutt uppåt med 8 %. Rafalska gillas för förbättringar på arbetsmarknaden och för sitt sätt att administrera det nya flerbarnsbidraget 500+. Regeringschefen Beata Szydło kommer först på tredje plats med 33 %.

Dåligt betyg får utrikesminister Witold Waszczykowski, justitieminister Zbigniew Ziobro, försvarsminister Antoni Macierewicz och miljöminister Jan Szyszko. En av den sistnämndes mest bemärkta insatser är hans stöd till de krafter som vill börja avverka i Europas sista urskog Białowieża.

Undersökningarna gjordes i runt den 10 november, då abortfrågan var het, då försvarsminister Antoni Macierewicz föreslaagit ett nytt frivilligt territorialförsvar, då justitiedepartementet hotat Facebook med rättsliga åtgärder och då det stod alltmer klart att den nya Smolenskutredningen faktiskt tänkte öppna 85 gravar för att leta efter sprängämnen.(Rzeczpospolita, onet.pl, Warsaw Voice och wB 17 nov 16)