Antisemitisk dockbrännare dömd

I november förra året arrangerade nationalistiska ONR, National-radikala Lägret, en främlingsfientlig demonstration i Wrocław och som kronan på verket brändes en docka iförd traditionella judars klädsel och tinninglockar. I tändstickan höll Piotr Rybak, känd som tidigare medarbetare till Paweł Kukiz, ledare och grundare av det populistiska partiet Kukiz15.

Rybak har nu fått sin dom, tio månaders fängelse, vilket var mer än åklagaren hade krävt.

Den dömde förnekar brott.

Jag brände inte en jude, sade han under rättegången. Dockan föreställde finansmannen George Soros som betalar för att muslimska immigranter ska komma till Europa. Jag har inte kränkt det judiska folket, jag verkade för det polska folket och i dess namn.

Domstolen var emellertid av annan åsikt.

Bränningen var ingen performance, dockan hade alla de drag som kännetecknar en antisemitisk karikatyr och framstod som en karikatyr av en jude, sade domaren Marek Gorny. Den åtalade har agerat på ett medvetet och planerat sätt.

Domaren påpekade att brottet spritt skräck i Polen, båda bland judar och andra.

Alla utländska medier har rapporterat om händelsen, vilket skadat fosterlandet, som gärningsmannen säger sig vilja värna, sade han.

Polen har faktiskt en vacker historia av att rädda judar under andra världskriget, sedan länge försöker vi bekämpa stereotypen om polacken som antisemit och vi bekämpar uttryck som ”polska koncentrationsläger”, sade domaren. Den åtalade har skickat en tydlig signal till omvärlden: polacker ogillar judar.

Uppläsningen av domen stördes av Rybaks anhängare som fick föras ur rättssalen av polisen. Rybak själv var också upprörd.

Om en polsk domare avkunnar en sådan dom över en polsk medborgare så undrar jag vem som styr i det här landet. I tjugosju år har judarna innehaft de högsta posterna i staten, och vad har det lett till? Domen är en skam, den spottar det polska folket i ansiktet, sade han efter rättegången.

Dorota Tubielewicz Mattsson