Fler missnöjda än nöjda med utvecklingen

Nästan hälften av polackerna, 47 %, anser att landet är på väg åt fel håll och en tredjedel, 36 % är tvärtom nöjda med utvecklingen. Det visar en opinionsundersökning från Cbos, som konstaterar att läget inte förändrats nämnvärt sedan mätningen i oktober.

De som är missnöjda med utvecklingen ligger oftast politiskt till vänster (vilket inte är det samma som vänster i Sverige), de är mindre religiösa, har högre utbildning och högre löner. Många är egna företagare, chefer eller specialister av olika slag. Positiva till vad som sker i landet är i stor utsträckning de som röstar på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). De osäkra tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) eller det liberala partiet Modernas väljare.

Påfallande många i undersökningen har ingen åsikt om den ekonomiska och politiska utvecklingen i landet.

Mer än hälften tycker att de lever ganska gott och att deras materiella förhållanden har förbättrats. Det är sannolikt effekten av de generösa flerbarnsbidragen som infördes i våras.

Undersökningen genomfördes 4–13 november och resultatet skiljer sig inte nämnvärt från oktobermätningen, rapporterar Cbos. (TVN 22 nov 16)