Szydło vill ha bättre koll på icke-statliga organisationer

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern. Foto: wikipedia.

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Det är dags att städa upp bland de icke-statliga organisationerna, säger premiärminister Beata Szydło till veckotidningen Tygodnik Powszechny. Många statliga fonder betalar ut pengar till stiftelser där många av de aktiva är barn till topparna i det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO).

Statliga TVP har under de senaste veckorna flera gånger hävdat samma sak.

För att få bättre effektivitet och kontroll menar Szydło att det ska finnas en enda institution som beviljar anslag till icke statliga organisationer.

Utspelet kan tänkas höra ihop med den Stora Julkonserten, en månadslång insamling av pengar till barn och gamla i Polen, ett arrangemang som hållit på sedan 1993 och numera brukar inbringa runt 40–50 miljoner złoty varje år (95–120 miljoner svenska kronor).

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hyser en påtaglig antipati mot arrangören Jurek Owsiak, f.d. hippie och musiker, numera journalist med vänsteråsikter och okonventionell framtoning.

Inför årets Julkonsert har regeringen låtit meddela att polska postverket inte som de tidigare åren ska sälja frimärken till förmån för insamlingen, och att statliga TVP inte ska sända den stora finalen – som brukar vara det mest sedda TV-programmet under året. (Warsaw Voice och wB 23 nov 16)