Många jobb försvinner vid förbud mot söndagsöppet

Om butikerna måste hålla stängt på söndagarna minskar omsättningen i detaljhandeln med 9,6 miljarder złoty (22,7 miljarder svenska kronor), även om man antar att de flesta väljer en annan dag att göra sina inköp, skriver konsultbolaget PwC i en rapport. Anledningen är impulsköpen om helgerna som skulle minska kraftigt.

I modebutikerna, som skulle drabbas hårdast, skulle omsättningen minska med 1,6 miljarder złoty (3,8 miljarder kr), och 6000–7000 personer skulle mista jobbet, skriver PwC. Dessutom skulle det innebära minskade skatteintäkter på 1,8 miljarder złoty (4,24 miljarder kr), det mesta är utebliven moms. Förbud mot söndagsöppet skulle också slå hårt mot städ- och säkerhetsbranschen, där närmare 35 000 arbetstillfällen är hotade.

Anledningen till utredningen är ett förslag från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som vill att de flesta butiker ska hålla stängt.

Förra gången PiS satt vid makten (2005–2007) infördes ett begränsat öppethållande under stora nationella helgdagar. Nu vill man bygga på med ett större antal söndagar. PiS har egen majoritet i parlamentet och det finns ingen anledning att tro att förbudet inte ska gå igenom. Enligt förslaget ska brott mot handelsförbudet på söndagar kunna ge upp till två års fängelse.

Undantag görs för bensinstationer, blomsteraffärer, bagerier, apotek och några till. Vissa söndagar undantas också – de två söndagarna före jul, söndagen före påsk, de sista söndagarna i januari, juni, augusti och första söndagen i juli får butikerna vara öppna.

De fackliga organisationerna har drivit på med motiveringen att även landets handelsanställda vill vara lediga på helgerna.

Enligt förslaget ska också e-handeln ha stängt de aktuella söndagarna. Kunder ska kunna beställa men men ingen kommer att ta tag i beställningarna förrän på måndagen.

Det är väl ingen orimlig tanke att polackerna i stället börjar näthandla i andra EU-länder. (Warsaw Voice och wB 1 dec 16)