Polański kan inte utlämnas

Utlämningen av filmregissören Roman Polański tas nu upp i Högsta domstolen. Foto: Georges Biard, wikipedia.

Roman Polański. Foto: Georges Biard, wikipedia.

I oktober 2015 avgjorde tingsrätten i Kraków att filmregissören Roman Polański enligt polsk lag inte kunde utlämnas till USA, där han är åtalad för att ha haft sex med en minderårig flicka 1977. I våras begärde justitieministern och riksåklagaren Zbigniew Ziobro att beslutet skulle upphävas, och idag slår Högsta Domstolen fast att tingsrättens dom är korrekt. Polański kan inte utlämnas.

I utlämningsärenden avgör först en domstol om en utlämning är förenlig med polsk lag. Blir svaret ja går ärendet vidare till justitieministern som villfar eller avslår begäran om utlämning.

Under valkampanjen förra hösten sade både Ziobro och regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ordförande Jarosław Kaczyński att Polański borde utlämnas – det är fel att dalta med kändisar!

Ziobro, som antog att domstolen skulle rekommendera utlämning, sa att nästa justitieminister – i det här fallet han själv – borde acceptera en utlämning.

Nu har både tingsrätten och Högsta Domstolen konstaterat att lagen inte tillåter utlämning i det här fallet.

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro anser att domstolsförhandlingar om sexuella övergrepp mot minderåriga ska verkställas oavsett vem som begått brottet och när, skriver riksåklagarämbetet nu i ett uttalande. Samtidigt accepterar vi och respekterar Högsta Domstolens beslut att som sista instans avslå begäran om att till USA utlämna Roman Polański, som har anklagats för en rad sexuella brott mot ett 13-årigt barn.

Polański stod inför rätta för sex med minderårig men flydde från USA innan domen föll. Han är numera bosatt med sin familj i Paris. 2009 greps han på en flygplats i Schweiz på begäran av amerikanska myndigheter, men släpptes igen.

När Polański observerades vid invigningen av Museet för de polska judarnas historia i Warszawa för två år sedan begärdes han utlämnad till USA. (Polskie Radio och wB 6 dec 16)