Kaczyński vill få ordning på oppositionen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Regeringen kommer att vidta åtgärder för att bringa ordning i oppositionens verksamhet. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i det populistisk-konservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) efter demonstrationerna mot regeringen den 10 december, då PiS höll sin månatliga manifestation till minne av offren i Smolenskkatastrofen den 10 april 2010.

Det är en sak att organisera demonstrationer mot regeringen – varje opposition har rätt att göra det – och en annan sak är att uppmana till civil olydnad och uppvigla till bråk, säger Kaczyński till statliga Polskie Radio. Det kommer förslag på hur den i en demokrati normala gången för en politisk konflikt ska kunna ha sin gång, men på ett lämpligt sätt – inte som idag.

Kaczyński tycks vara medveten om att detta kan uppfattas som ett försök att begränsa de demokratiska rättigheterna i Polen.

De kommande förslagen är inget nytt, säger PiS presschef Beata Mazurek. Det blir sådana lösningar som fungerar i andra länder.

Vilka länder det handlar om framgår inte – det är ju inte likgiltigt om regeringen hämtar sin förebild från Vitryssland eller Storbritannien. Det är också anmärkningsvärt att uttalandet kommer just den 13 december – dagen då alla polacker tänker på införandet av krigstillståndet för exakt 35 år sedan.

Dorota Tubielewicz Mattsson