Staten vill köpa Damen med hermelinen

Leonardo da Vincis berömda målning Damen med Hermelinen.
Foto: Cezary Piwarowski, wikipedia.

Regeringen förhandlar nu med Czartoryski-stiftelsen om att få köpa den konstsamling där bland annat Leonardo da Vincis berömda målning Damen med hermelinen ingår.

Förhandlingarna går framåt, säger vice kulturminister Jarosław Sellin till Polskie Radio. Samlingen, som påbörjades för över 200 år sedan av den adliga familjen Czartoryski, är en av de mest värdefulla konstsamlingarna i världen. Ett av objekten är da Vincis Damen med hermelinen, och det vore bra på flera sätt om den blir en nationell skatt.

Sellin vill inte säga mer, men Czartoryski-stiftelsen har tillkännagett att konstsamlingen kommer att kosta 4,5 miljarder złoty (10,6 miljarder svenska kronor). Enligt lokala medier ska enbart Damen med hermelinen vara värd mellan en halv och en miljard złoty (1,2–2,4 miljarder kronor).

Målningen, som ibland lånas ut till andra stora konstmuseer i världen, bedömdes 2007 av franska experter som definitivt äkta eftersom man hittade da Vincis fingeravtryck på den. Man kunde också se att den målats om flera gånger, och det tycks som om den svårtämjda hermelinen som vilar mot damens arm, från början kan ha varit ett annat djur.

Czartoryski-museet i Kraków består av familjen Czartoryskis samlingar, både konst och släktarkiv. Under kommunistperioden förvaltades det av Nationalmuseum i Kraków, och efter regimens fall fick ägarfamiljen tillbaka sin egendom. Av ekonomiska skäl skulle driften skötas i samarbete med Nationalmuseum.

För fyra år sedan inleddes en grundlig renovering av palatset/museibyggnaden, vilket innebar en stor påfrestning för stiftelsens ekonomi, styrelsen byttes ut flera gånger. Och nu vill staten överta ägandeskapet. (Polskie Radio och wB 14 dec 16)