Ingen Oscar för Wajdas sista film

Powidoki – Wajdas senaste film får ingen Oscar.

Sedan Oscarskommittén nu gått igenom alla bidrag som kommit in till kategorin Bästa utländska film står det klart att Andrzej Wajdas sista film Efterbilder (Powidoki) inte kommit med i finalen, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Wajda, som är en av Polens mest berömda filmregissörer avled i oktober, 90 år gammal. Hans sista film, Powidoki, handlar om den avantgardistiske konstnären Władysław Strzemiński (1893-1952), som vägrade ställa upp på kommunistpartiets linje under den stalinistiska perioden vilket fick dramatiska konsekvenser. Filmen går upp på biograferna i januari men blev mycket uppskattad på filmfestivalen i Gdynia i september.

Wajda fick år 2000 en Oscar för sitt filmiska livsverk, och har tidigare nominerats flera gånger: 1975 för Det förlovade landet, 1979 för Fröknarna från Wilko, 1981 för Järnmannen och 2007 för Katyń.

I februari i år blev Paweł Pawlikowskis uppmärksammade film Ida bästa utländska film. (Polskie Radio 16 dec 16)