Kaczyński: Investeringarna måste öka

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Vi har inga planer på att höja skatterna, men vi måste se till att de skatter som finns också betalas in. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till tidningen Rzeczpospolita. Den grå marknaden är mycket större än vi trodde.

Den låga investeringsgraden är också ett problem, konstaterar Kaczynski. Dels på den privata sidan – vi vill stötta entreprenörerna och uppmuntra till mer investeringar och mer innovation, vi kan inte acceptera att man ligger kvar på låg nivå. För att åtgärda det kan man tänka sig en skatt på inaktivt kapital, kanske.

Vi ska inte heller glömma att många företagare behandlar sina anställda som en godsägare sina livegna. Det behövs föreskrifter som skyddar de anställda, minimilönen måste höjas, skräpkontrakten ska efterhand avskaffas osv, säger PiS-ledaren. Generellt sett måste vi komma bort från en ekonomi som baseras på låga löner.

Det är också oroande att många företagare går i pension i unga år – de har tjänat så mycket att de inte längre behöver arbeta längre. Jag närmar mig de 70 och kan fortfarande arbeta, säger han. Jag har ingen förmögenhet, men jag skulle överleva i all anspråkslöshet.

Statens utgifter växer mycket snabbt, flerbarnsbidraget 500+, den sänkta pensionsåldern och det höjda grundavdraget kostar enorma summor. I år räcker pengarna gott och väl, men det viktiga är nästa år, säger Kaczyński. Momsintäkterna måste öka, vi vill göra stora överföringar till dem som inte fick något under övergången från planekonomi till marknadsekonomi.

Nedgången i de offentliga investeringarna är också ett problem, säger han. Vi kom till ett tomt bord, ingenting var förberett för att vi skulle kunna använda EU-fonderna. (Rzeczpospolita 15 dec 16)