Solidaritet är redo att också demonstrera

Solidaritetsledaren Piotr Duda. Foto: Stanisław Godula

Fackföreningen Solidaritet stödde regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och president Andrzej Duda i valen föra året mot löfte om att pensionsåldern skulle sänkas till den gamla nivån, från 67 år för alla till 60 år för kvinnor och 65 år för män.

Det tumult som på fredagen bröt ut i parlamentet oroar nu fackets medlemmar.

Oppositionen har inte patent på demokrati i vårt land. Om det behövs så kan vi också gå ut på gatorna säger Duda till TVP. De vill ta makten igen, och det tillåter inte vi.

Sådant som hände i parlamentet med protester mot de nya reglerna för riksdagsjournalister och ockupationen av talarstolen – det kommer Solidaritet inte att acceptera utan vidare, säger han. Jag har fått hundratals samtal från folk som vill att vi ska göra något, och vi är beredda att gå ut på gatorna och göra upp.

Solidaritet försvarar inte regeringen, men vi försvarar det demokratiska valets principer, förklarar fackföreningsledaren. Regeringen och presidenten har fått mandat att styra landet. De som inte gillar det har fyra år på sig att mobilisera sina egna väljare. Vi fick vänta i åtta år på att byta regering, men nu har vi lyckats och pensionsåldern har sänkts.

Jag respekterar att demonstranter går ut på gatorna för att visa sitt missnöje, men vilken förevändning som helst tycks duga, säger Duda. Det finns viktigare saker än om en journalist ska stå i den ena eller den andra korridoren, men det funkar som förevändning.

Solidaritets protester mot den dåvarande regeringens förslag att höja pensionsåldern (2012) var medierna däremot inte intresserade av. Jag minns hur (dåvarande regeringschefen) Donald Tusks röst provocerade demonstranterna. Han kallade oss nollor, säger fackföreningsledaren. Och när vi hade samlat in två miljoner namnunderskrifter till stöd för ett eget förslag, då släppte Ewa Kopacz (då talman i sejmen) inte in våra ombud i parlamentet. Det gjorde heller inte talman Boruszewicz (i senaten). Ja det var demokrati det! (TVP och wB 19 dec)