Kaczyński blir årets Frihetsman

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Utmärkelsen Årets Frihetsman 2016 går till Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Det är veckotidningen wSieci (påNätet) som utser Årets Frihetsman, och av de fyra hittillsvarande pristagarna märks president Andrzej Duda som tilldelades utmärkelsen förra året.

Syftet är att lyfta fram människor som genom arbete och sin inställning försvarat de mänskliga fri- och rättigheterna.

Jarosław Kaczyński har arbetat för friheten i årtionden, skriver juryn i sin motivering. Han började i den antikommunistiska oppositionen men accepterade till skillnad från många andra inte de närmast kosmetiska förändringar som genomfördes 1989. Han vägrade acceptera den diktatur som visserligen var mildare men likväl ett envälde. Han förstod att frihet är något mer än ”gör vad du vill”. Frihet är bara möjlig i den värld där ett organiserat samhälle upprätthåller lag och rättvisa för de svagaste och inte för de starkaste, för gangsters, oligarker, multinationella företag, en aggressiv lobby och mediemonopol. (wSieci 27 dec 16)