Kaczyński till nya angrepp mot oppositionen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Det måste kallas för sitt rätta namn, det var ett kuppförsök. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), om tumultet i parlamentet när oppositionen ville stoppa utestängningen av medierna, till tidningen wSieci (påNätet).

Det var ett allvarligt och odemokratiskt försök att lamslå makten! Medierna skriver om ett polskt majdan, och syftar på protesterna mot Viktor Janukovitjs regim i Ukraina. Jag undrar om de vill ha blodiga upplopp i Polen, säger Kaczyński. De har som synes inga spärrar.

Men vi fortsätter att genomföra vår politik, vi bekämpar momsfusk, illegal bränslehandel som uppgår till tiotals miljarder. Kampen mot plundringen har bara börjat, säger PiS-ledaren, som trots omfattande kritik inte har några planer på att ge upp. Oss krossar man inte, vi har en stark beslutsamhet, ett starkt socialt mandat. Vi vet var svagheterna finns och arbetar hårt för att gå framåt. Inget ska kunna stoppa oss i reparationerna av staten.

Han kritiserar också ”vänsterliberala mediers” attityd i samband med rapporteringen av vad som hände i sejmen dagarna före jul.

Vi måste ta itu med deras motbjudande lögner, säger PiS-ledaren. De måste också informera om oppositionens brottsliga agerande, eftersom det hindrade andra medborgares fria rörlighet. En parlamentariker som försökte ta sig ut ur sejmen blev attackerad av demonstranter, det är brottsligt! (wSieci 27 dec 16)