Polska forskare lockas hem från utlandet

Frihetskämpen Tadeusz Kościuszko (1746–1817).
Foto: Kazimierz Wojniakowski, wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz vill locka hem polska forskare från utländska universitet med ett nytt finansieringsprogram, kallat Kościuszko*. Programmets huvudsakliga mål är att finansiera forskningsprojekt vid olika institutioner i landet.

Nästa år kommer professor Claudine Kieda på Nationella Forskningscentret i Orléans att återvända till Polen för att leda ett projekt vid Militära Medicinska Institutet i Warszawa, ett projekt som fått 1,5 miljoner złoty (3,5 miljoner svenska kronor) i anslag för en treårsperiod.

Tre polska forskare i USA har också fått pengar till forskningsprojekt i Polen. (Polskie Radio 28 dec 16)

* uppkallat efter upprorshjälten Tadeusz Kościuszko (1746–1817)