Damen med hermelinen köpt av staten

Leonardo da Vincis berömda målning Damen med Hermelinen.
Foto: Cezary Piwarowski, wikipedia.

Leonardo da Vincis berömda målning Damen med hermelinen övergår nu i statlig ägo. Det är den berömda Czartoryski-samlingen som Adam Czartoryski säljer släktens konstsamling till polska staten för den nätta summan 100 miljoner euro (drygt en miljard svenska kronor). Samlingen ska ha ett marknadsvärde på 10 miljarder złoty (25 miljarder kronor) och varför kulturminister Piotr Gliński fått den så billigt sysselsätter nu många intresserade i landet.

Det talas också om att styrelsen för Czartoryski-stiftelsen strax före jul sade upp sig. Deras förtroende för släktens huvudman, Adam Czartoryski, var kört i botten eftersom förhandlingarna om försäljningen förts bakom ryggen på dem.

Förutom Damen med hermelinen finns verk av konstnärer som Rembrandt och Renoir, där finns manuskript av den medeltida kulturnestorn Jan Długosz och mycket annat. Insamlingen av de 86 000 föremålen har pågått i flera hundra år.

Fastigheter som tillhör samlingen ingår också, och rätten till de verk som ingick i samlingen med gick förlorade under andra världskriget.

Förra kulturministern Małgorzata Omilanowska är kritisk till köpet.

Om köpesumman verkligen är så låg som det sägs, så handlar det mer om nationalisering än om köp, säger hon till RadioTokFM. Men det är ändå mycket pengar, och frågan är varför regeringen lägger så mycket pengar på att köpa en konstsamling som ändå har varit tillgänglig för allmänheten. (Polskie Radio, TVN och RadioTokFM 29 dec 16)