Flera års fängelse för avlyssningsskandalen

Publicerad 2016-12-29 19:10

Affärsmannen Marek Falenta har dömts till två och ett halvt års fängelse för att i hemlighet ha spelat in middagssamtal mellan toppolitiker och andra höjdare på Warszawas innekrogar för några år sedan. En annan affärsman och två kypare, som utförde själva bandningarna har också fällts.

Sommaren 2014 publicerade tidskriften Wprost varje vecka utdrag ur de ibland spännande middagskonversationerna, som blev det hetaste samtalsämnet i månader.

Ministrar och miljardärer träffades på stadens bästa restauranger och gjorde överenskommelser mellan skål och vägg. Bland dem som råkade illa ut när krogsamtalen publicerades var dåvarande inrikesministern Bartłomiej Sienkiewicz och utrikesministern Radosław Sikorski, som båda fick lämna regeringen. Dåvarande riksbankschefen Marek Belka, som drev igenom att dåvarande finansministern Jacek Rostowski fick gå, kunde däremot sitta kvar på sin post.

Över hundra personer spelades in vid 66 olika tillfällen, och hela historien kallades Waitergate, eftersom det var kyparna som skötte det praktiska arbetet.

De statliga topptjänstemännen framstod i inspelningarna som goddagspiltar med smak för dyra måltider på skattebetalarnas bekostnad. Dåvarande regeringschefen Donald Tusk försökte på alla sätt att stoppa publiceringarna, som gick illa åt förtroendet för regeringen, men de blev en viktig orsak till att hans parti Medborgarplattformen förlorade hälften av sina väljare i parlamentsvalet hösten 2015.

Anledningen till avlyssningen var politiska åtgärder som regeringen Tusk vidtagit och som inverkade menligt på Falentas affärer. (Polskie Radio och wB 29 dec 16)Sök i webb-Bulletinen