Årets bästa och sämsta politiker

Sämsta och bästa politikern – Jarosław Kaczyński och Andrzej Duda.

Under året har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) genomfört uppskattade reformer som flerbarnsbidraget på 500 złoty per barn, men de har också försökt ändra abortreglerna, haft en lång konflikt med Konstitutionsdomstolen, tagit kontroll över de statliga medierna och vill begränsa övriga mediers tillträde till parlamentet.

Det skriver tidningen SuperExpress som ett år efter regeringsskiftet låtit ett opinionsinstitut ta reda på vad väljarna tycker om landets politiker. Drygt 1000 polacker har angett två politiker – den de tycker är bäst och den som är sämst.

Bäst betyg får president Andrzej Duda, som uppskattas av 23 % av de svarande. På andra plats kommer Ryszard Petru, partiledare i Moderna, med 16 %. Därefter kommer premiärminister Beata Szydło med 15 % och populistledaren Paweł Kukiz (13 %). Förre regeringschefen Donald Tusk och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński landar båda på 10 %, övriga gillas av mindre än 3 %.

Och vilka ogillas mest? I topp ligger som så ofta Kaczyński – 39 % tycker att han är sämst. Med 17 % kommer Ryszard Petru på andra plats även på sämsta-listan, vilket gör det svårt för honom att bli oppositionsledare. Försvarsminister Antoni Macierewicz ogillas av 8 %, Duda och Szydło av 7 %, Tusk av 6 %.

Duda är den som orsakat minst kontroverser, så det är inte förvånande att han toppar bästa-listan, säger statsvetaren Kazimierz Kik. Man litar på honom, man vet att han kommer från PiS, men sticker inte ut i de politiska konflikterna. Att Petru, som är en extremt aggressiv politiker kommer på andra plats överraskar däremot. Och att Szydło får sämre poäng än Petru är märkligt, hon genomför konsekvent sitt program och har inga extrema åsikter. Det visar att polackerna både uppskattar lugnet och aggressiviteten.

Att Jarosław Kaczyński ses som landets sämsta politiker är inte heller överraskande, säger professor Kik. Och här ser vi varför Kaczyński och Macierewicz inte var affischnamn för PiS i valkampanjen. Folk vill att PiS ska regera, men under ledning av Szydło. Kaczyński med Macierewicz vid sin sida ses som upphovet till allt ont. (SuperExpress 28 dec 16)