Huliganattack ledde till mord

Rasmotsättningar har brutit ut i staden Ełk i norra Polen. En 21-årig polack avfyrade raketer inne på en nordafrikansk kebabrestaurang på nyårsafton. Personalen försökte jaga ut honom, tumult utbröt och mannen fick två knivhugg som ledde till hans död.

Utanför restaurangen samlades mycket folk, huliganer krossade restaurangens fönster, kastade sten och tomflaskor – även mot kravallpolisen, när den anlände. Våldet fortsatte på nyårsdagen, och det gjordes försök att sätta eld på nordafrikanernas bostad.

Fyra personer är gripna, och en tunisisk kock har anhållits för mord.

Stadens borgmästare säger att det har förekommit incidenter redan tidigare, och att det finns spänningar mellan lokalbefolkningen och utlänningar i staden. Han vädjar till de inblandade att återgå till sunt förnuft.

Enligt åklagaren är offret känd av polisen och har tidigare dömts för hot och rån.

Och på sociala medier höjs röster som kräver att ”islamiska” kebabrestauranger ska bojkottas. (Polskie Radio och TVP 2 jan 17)