Presidenten undertecknade budgeten

Parlamentsbyggnaden i Warszawa. Foto: wikipedia.

President Andrzej Duda undertecknade på fredagen den budget, som blev anledningen till att protesterna i sejmen den 16 december höll på i flera veckor.

Den första krisen uppstod när talmannen förelade riksdagsreportrarna nya regler som kraftigt begränsade deras möjligheter att följa och rapportera om arbetet i parlamentet. En parlamentariker som protesterade mot beslutet blev avstängd, varvid en grupp andra blockerade talarstolen.

Talmannen tog med sig i första hand de ledamöter som representerar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till en angränsande lokal och genomförde budgetomröstningen där, utan tillgång till det elektroniska voteringssystemet. Därmed var det omöjligt att se hur många som deltagit i beslutet, och oppositionen krävde att omröstningen skulle göras om. Talmannen vägrade, befintliga medier rapporterade om det tumult som uppstod, enstaka parlamentariker sände direkt på Facebook via sina mobiler. Demonstranter samlades utanför parlamentsbyggnaden, premiärminister Beata Szydło och PiS-ledaren bedömde att de behövde polishjälp för att kunna ta sig till sina limousiner. Vid det här laget var uppståndelsen stor.

Ganska snart backade talmannen från de nya mediereglerna, men budgetomröstningen stod fast.

Kompromissförhandlingar inleddes, men fortfarande den 11 januari, när parlamentet skulle dra igång efter julledigheten, sittstrejkade oppositionspolitiker i plenisalen. Sejmen kunde alltså inte inleda vårens arbete, men senaten antog budgeten direkt.

Oppositionen har gett med sig, men missnöjet med regeringspartiets hantering av protesterna finns naturligtvis kvar, och frågan är när det flammar upp nästa gång.

Även regeringen har visat att man inte har glömt – nyligen sade inrikesminister Mariusz Błaszczak att rättsväsendet skulle ta itu med dem som hindrat parlamentets arbete, och att följden kan bli upp till tio års fängelse. (Warsaw Voice och wB 16 jan 17)