Nytt rekord för Julorkestern

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Välgörenhetsarrangemanget Den stora Julorkestern (WOSP) kunde efter den stora finalen i lördags, räkna ihop över 62 miljoner złoty (145 miljoner svenska kronor) och har därmed slagit rekord igen. Men själva insamlingen pågår några veckor till, och förra året hann summan dubbleras från finaldagen till den officiella avslutningen i mars.

Den stora Julorkestern är ett välgörenhetsarrangemang som i många år samlat in pengar till barnsjukhus och vård av gamla. Initiativtagare är den förre hippien och journalisten Jerzy Owsiak, som på sommaren arrangerar friluftskonserter av olika slag.

Finalen i mitten av januari har i alla år gått i statliga TVP där det handlar om en hel dags sändningar. Förra året meddelades emellertid att TVP i år inte skulle ställa upp med sändningstid till arrangemanget, som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser diskutabelt. Även det statliga postverket har i år avstått från att sälja de speciella WOSP-frimärkena som inbringat en icke föraktlig summa till insamlingen varje år.

När TVP hoppade av tog den kommersiella kanalen TVN i stället vid – julkonsertens final brukar vara det program som drar flest tittare i Polen. (TVN 16 jan 17)