Szydło: Tusks kandidatur är inte vår sak

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Om Donald Tusk kandiderar för en ny period som ordförande i Europeiska rådet är det inte en fråga för regeringen utan för den grupp hans parti Medborgarplattformen (PO) tillhör i EU-parlamentet. Det säger premiärminister Beata Szydło. När Tysklands kansler Angela Merkel besöker Warszawa i februari ska jag fråga henne om European People’s Party stödjer Tusk inför valet i sommar.

Szydłos eget parti, regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har tidigare talat om att man inte har för avsikt att ge något stöd till Tusk – partiledaren Jarosław Kaczyński hävdar tvärtom att Tusk snart kommer att åtalas i Polen och att han då inte är lämplig på en av EUs högsta poster.

EU-parlamentet har ju i dagarna fått en ny talman, Antonio Tajani. Under det senaste året har Polen fått mycket uppmärksamhet i EU-parlamentet i samband med införandet av nya lagar för Konstitutionsdomstolen, de statliga medierna och underrättelsetjänsternas möjlighet till elektronisk avlyssning av medborgarna. Den förre talmannen Martin Schulz och vice talmannen Frans Timmermans har stått i förgrunden för diskussionerna med regeringen, diskussioner som inte lett särskilt långt. Szydło anser att Schulz missbrukat sin politiska ställning i EU, i förhållande till Polen.

EU inledde för ett år sedan en granskning av rättssäkerheten i Polen, men även om det idag hörs allt fler röster som vill ta ifrån landet dess rösträtt har också Ungerns premiärminister Viktor Orbán tidigt sagt ifrån att han kommer att inlägga sitt veto om ett sådant förslag blir aktuellt. (Polskie Radio och wB 19 jan 17)