CIA-rapport avslöjar sovjetiska massmord i Polen

Skärmdump från reporters.pl

Det amerikanska underrättelseorganet CIA har offentliggjort en stor mängd rapporter från 1947, varav en del berör Polen, skriver sajten reporters.pl. I de nu öppna arkiven finns beskrivningar av Warszawapaktens militära installationer, stadskartor, telefonkataloger osv. Bara om den lilla staden Elbląg finns flera hundra rapporter från CIAs agenter, uppger sajten.

Bland det mest uppseendeväckande är hittills okända uppgifter om att de sovjetiska trupperna sköt 10 000 ryska tvångsarbetare som efter kriget repatrierades från Tyskland.

I Witomin i Gdynia finns stationerade luftvärnskanoner, skriver en agent. Polska vittnen har berättat att mer än 10 000 sovjetmedborgare sköts här och begravdes i massgravar. De sköts av sina egna soldater.

Därefter koncentrerar agenten sig på var det fanns ryska trupper längs Östersjökusten, och berättar om soldaternas övergrepp mot polska flickor och kvinnor. En del kvinnor dödades direkt efteråt för att spåren skulle utplånas, och detta har naturligtvis aldrig rapporterats officiellt.

CIA visar sig ha vetat i princip allt som fanns att veta om uranbrytningen i sydvästra Polen – allt från säkerhetssystem till lönelistor. Man kan betänka att uppgifterna samlades in under en period när kommunistregimens säkerhetspolis – uppenbart med viss rätt – anade spioner i varje buske.

I en annan rapport finns detaljerade uppgifter om det fruktade Mokotówfängelset, där tusentals politiska fångar mördades under den stalinistiska terrorn. Individuella fångars öde beskrivs också.

I en rapport skriver spionen om hur sovjetiska tjänstemän levde i Gdynia – hur de sovjetiska barnen förstörde lägenheterna.

Badrummen ser ut som svinstior, skriver agenten.

Andra agenter skriver om hur mycket polskt kol som transporterades till Sovjetunionen, och hur man skyddade järnvägsspåren där de tågen gick, för att de inte skulle utsättas för sabotage. (reporters.pl 19 jan 17)