Förtroendet för Kijowski och Petru sjönk katastrofalt

KOD-ledaren Mateusz Kijowski och Moderna-ledaren Ryszard Petru.

Den senaste tidens politiska händelser har försvagat oppositionen, skriver onet.pl som redovisar en opinionsundersökning från Ibris.

Förtroendet för Moderna-ledaren Ryszard Petru och KOD-ledaren Mateusz Kijowski har sjunkit rejält.

President Andrzej Duda är den politiker som polackerna har mest förtroende för, drygt 40 % litar på honom. På andra plats kommer Paweł Kukiz, ledare för det konservativ-anarkistiska partiet Kukiz’15 med 36 %. Premiärminister Beata Szydło kommer in som god trea med 34 %, och på fjärde plats – kanske lite oväntat – PiS-ledaren Jarosław Kaczyński med nästan 30 %. Man tycker att han klarade av den parlamentariska krisen på ett förtjänstfullt sätt.

Börjar man från botten ser man KOD-ledaren Mateusz Kijowski. Mindre än 5 % litar på honom efter avslöjandet att Kommittén för Demokratins försvar (KOD) lagt ut sina it-tjänster på Kijowskis dataföretag. Arbetet med KODs webbplats, epost och Facebook har inbringat 15 000 złoty i månaden (35 000 svenska kronor) – vilket inte är så mycket i sig, men Kijowski har ridit högt på att han arbetat ideellt.

Grzegorz Schetyna, partiledare i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) inger inte heller särskilt mycket förtroende, drygt 15 %. På tredje plats nerifrån kommer Ryszard Petru med 21 %. Han har tappat hälften av det förtroende han tidigare haft – att han reste till Madeira under brinnande parlamentarisk kris har fått hans aktier att dala radikalt. (onet.pl 20 jan 17)