Szczecin-varvet såldes till investeringsfond

Varvet i Szczecin 2009. Foto wikipedia.

Det statliga varvet i Szczecin har nu sålts till Mars investeringsfond för 100 miljoner złoty (233 miljoner svenska kronor). Det meddelade premiärminister Beata Szydło på måndagen.

Överenskommelsen om försäljningen av varvet, som undertecknades på fredagen, visar att regeringens projekt blir genomförda, sade regeringschefen.

Produktionen på varvet stoppades 2009 sedan EU slagit fast att tidigare polska regeringars statliga bidrag till varven i Szczecin och Gdynia stred mot EUs konkurrensregler. Tillgångarna i varvet realiserades och de anställda fick gå.

Företaget Mars Shipyards & Offshore skriver på sin hemsida att man ingår i en grupp av varv och offshoreföretag som samarbetar nära och som ägs av Mars investeringsfond. Fonden förvaltas av ett dotterföretag till PGZ – Polska krigsmaterialgruppen, ett statsägt företag som producerar vapen och militär utrustning. (Polskie Radio 23 jan 17)