Szydło och Morawiecki nöjda med ekonomin

Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki.
Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło har inlett sin granskning av ministrarnas och departementens uppgifter under det kommande året, och på måndagen höll hon en genomgång med finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki, som tagit fram de kommande årens utvecklingsplan, kallad Strategi för en ansvarsfull utveckling.

Morawiecki, som dessutom är vice premiärminister, är alltså en man med stort förtroende i partiledningen och mycket stort inflytande över den ekonomiska politiken.

Efter dagens möte sade de båda på en gemensam presskonferens att det nu handlar om att hålla fast vid stabiliteten och att höja tillväxten.

Det måste vi för att kunna säkra finansieringen av regeringens social-, familje- och utvecklingspolitik, sade Morawiecki, som har gott hopp om att kunna hålla budgetunderskottet under 3 %.

För att Polen ska kunna följa utvecklingsplanen – som ska tillföra den polska ekonomin över tusen miljarder złoty (2 350 miljarder svenska kronor) – kan näringslivet nu se fram emot en lång rad förbättringar, sade Szydło. Planen ska se till att alla regioner ska få samma möjligheter till ekonomisk utveckling.

Samtidigt ålade hon Morawiecki att fortsätta kampen mot skattefusket.

De nya lagarna har redan stärkt upp statskassan avsevärt, sade hon.

Morawiecki har nyligen kommit hem från Economic Forum i Davos, där han hävdat att den förra regeringen med hjälp av falska siffror blåst upp landets bnp med 20–30 miljarder złoty.

Därför blev tillväxten under förra året lägre än väntat, sade han, men budgeten landar ändå på en eller ett par procent plus. (Warsaw Business Journal, Warsaw Voice och Polskie Radio 23 jan 17)