Guldbagge till Ita Zbroniec-Zajt

Filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt. Foto: Guldbaggegalan.

Årets Guldbagge i kategorin Bästa Foto tilldelades på måndagskvällen Ita Zbroniec-Zajt för fotot i filmen Yarden. Det är första gången en kvinna vinner en Guldbagge i denna kategori, meddelar arrangörerna på sin Facebooksida. Hon har också fått pris för fotot i Yarden vid filmfestivalen i Valetta.

Ita Zbroniec-Zajt är född 1983 i Kraków och har studerat filmfotografi vid Filmskolan i Łódź. Hon kom till Sverige för drygt fyra år sedan och är bosatt i Malmö. Hon har gjort film sedan 2008 och fick stipendium vid Budapest Cinematography Masterclass 2011. 2016 fick hon Bo Widerbergstipendiet.

Ita Zbroniec-Zajt var för övrigt nominerad även för fotot till Min faster i Sarajevo. (Guldbaggegalan 23 jan 17)