PiS vann stort på konflikten i parlamentet

Protesterna mot de nya mediereglerna i sejmen på fredagskvällen.
Skärmdump från TVNs webbsida.

Utfallet av protesten i parlamentet före jul blev inte vad oppositionen hoppats på. I en färsk opinionsundersökning från Ibris, som beställts av tidningen Rzeczpospolita, framgår att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) gick segrande ur striden. PiS får idag 38 % av rösterna, en ökning med hela 8 procentenheter.

Den stora förloraren blev Moderna, som tappat 8 procentenheter och landade på 11 %.

Det väljarna reagerade på var i första hand två saker, säger Marcin Duma från Ibris till Rzeczpospolita. Först att partiledaren Ryszard Petru och vice partiledaren Joanna Schmidt reste till Portugal över en helg medan sittstrejken fortfarande pågick i parlamentet. Det andra var att partiet oväntat förhandlade med PiS om en lösning – och sedan hoppade av förhandlingarna. Väljarna har ingen större förståelse för Petrus agerande.

Stödet för det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) ökar med välbehövliga 5 procentenheter, partiet ligger nu på 19 %.

Att förra idrottsministern Joanna Mucha sjöng sin protest i parlamentet kritiserades av PiS, men det tycks inte ha väckt väljarnas misshag, konstaterar Duma. Det var parlamentariker från Medborgarplattformen som initierade protesten, och det var de som blev de viktigaste ansiktena utåt, säger Duma.

Även populistiska Kukiz’15 fick färre röster än tidigare, 7 %, medan PSL (Bondeförbundet) ökade till 7 % och Vänsteralliansen (SLD) ligger kvar på 5 %.

Men medborgarna tycker generellt att protesten var ett stort misslyckande, särskilt som förväntningarna var så höga, säger Duma. (Rzeczpospolita 22 jan 17)