Kaczyński är Årets Frihetsman

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński – Årets Frihetsman 2016.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Det finns ingenting viktigare i Polen än frihet. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), när han på onsdagen tog emot sin utmärkelse Årets Frihetsman 2016.

Frihet är ett sällsynt ord, genom historien har makten begränsat friheten radikalt, sade PiS-ledaren. Under de senaste seklen har det dock blivit bättre, vi ser att friheten är på frammarsch. Men i Polen har vi under ett par år också kunnat se de faktorer som motarbetar friheten, och hur lätt friheten kan förloras. Det räcker att titta österut.

Friheten måste försvaras, friheten är tyvärr på reträtt i Europa, särskilt längs vår västra gräns. Med politisk korrekthet tillämpas också en diffus repression, som övergått i ett hårt statligt förtryck. Medborgarplattformen försökte införa det under sin tid vid makten. Det lyckades inte, men det är en varning om att det kan bli så även hos oss, sade Kaczyński.

Utmärkelsen delas ut av den konservativa veckotidningen wSieci (påNätet), som ”vill lyfta fram dem som genom arbete och sin inställning försvarat mänskliga fri- och rättigheter”.

Jarosław Kaczyński har arbetat för friheten i årtionden, skrev juryn i sin motivering. Han började i den antikommunistiska oppositionen men accepterade inte de närmast kosmetiska förändringar som genomfördes 1989. Han vägrade acceptera den diktatur som visserligen var mildare men likväl ett envälde. Han förstod att frihet är något mer än ”gör vad du vill”. Frihet är bara möjlig i den värld där ett organiserat samhälle upprätthåller lag och rättvisa för de svagaste och inte för de starkaste, för gangsters, oligarker, multinationella företag, en aggressiv lobby och mediemonopol.

Inför prisutdelningen skrev president Andrzej Duda till wSiece att tidningen hos polackerna ”stärker idén om frihet som något mycket gott, och som innebär ansvar, sanning, moralisk plikt, solidaritet och omsorg om medmänniskorna”.

Duda fick utmärkelsen förra året. (wSieci och Polskie Radio 26 jan 17)