Tom Hanks får en polski Fiat

Polski Fiat från Anno dazumal. Foto: wikimedia commons.

Den amerikanske skådespelaren Tom Hanks är förtjust i bilar som polski Fiat, Fiat 126p, som tillverkades i miljontals exemplar i Polen och under kommunisttiden.

När Hanks under en resa i Ungern såg en polski Fiat, som på den tiden kallades Małuch (den lille), lät han fotografera sig vid bilen och lade ut den på twitter med glada kommentarer.

Det väckte förtjusning i staden Bielsko-Biała, där bilen tillverkades under många år, man startade en insamling och har nu köpt en 42 år gammal Fiat 126p i Suwałki, som ska skänkas till skådespelaren.

Den här bilen är en del av vår historia, säger Monika Jaskólska i Bielsko-Biała, som höll i insamlingen. Alla har åkt i en Fiat 126p, och en del dem som går förbi här stryker den över taket. Nu ska vi bara gå igenom den först, och sedan ska Tom Hanks få den. Det statliga flygbolaget Lot har lovat att transportera den gratis till USA. (Warsaw Business Journal och TVP 21 jan 17)