Lägre tillväxt än beräknat 2016

Den polska ekonomin växte med 2,8 % förra året, visar färska siffror från GUS (Statistiska centralbyrån). Det är drygt 1 % lägre än året innan och 0,5 % lägre än vad finansminister Mateusz Morawiecki så sent som för två månader hävdade.

Utan att direkt vidgå att finansdepartementets prognos var fel, sade Morawiecki på Economic Forum i Davos för en vecka sedan att det goda resultatet 2015 berodde på att den förra regeringen blåst upp bnp med falska fakturor. Han anser också att den förra regeringen gynnade utländskt kapital framför polska investerare.

Varningarna från de internationella kreditinstituten har underkänts av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens verklige makthavare. Analytikernas oro efter de politiska förändringar som PiS genomfört, betecknar Kaczyński som nonsens.

Både premiärminister Beata Szydło och finansministern själv är tillfreds med ekonomin, enligt uttalanden den 23 januari.

Vice finansminister Leszek Skiba säger till nyhetsbyrån PAP att tillväxten försvagades förra året eftersom investeringarna minskade, men att situationen kommer att bli bättre i år. (Polskie Radio och wB 31 jan 17)