Szydło är Årets man tillsammans med Morawiecki

Premiärminister Beata Szydło och finansminister Mateusz Morawiecki prisas. Foto: wikimedia, montage wB.

I förra veckan hyllades Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens egentliga ledare, som Årets Frihetsman. Utmärkelsen delas ut av den nationalistiska tidningen wSieci (påNätet).

Idag fick premiärminister Beata Szydło titeln Årets Man av högertidningen Gazeta Polska. Hon delar utmärkelsen med finansminister Mateusz Morawiecki.

Szydło får utmärkelsen för ”klokhet, flit, energi”, ”för förmågan att skapa ett lag och utnyttja andras idéer, talanger och förmågor för ett gemensamt mål.

I sitt tacktal sade regeringschefen att priset tillkommer alla som stött PiS medan de var i opposition, och som röstat på PiS kandidater i presidentvalet och i parlamentsvalet 2015.

Idag kan vi förändra Polen till ett Polen som polackerna vill ha, sade hon. Polen är ett land som många avundas oss, en säker, suverän och stolt nation.

Finansministern prisades för sina visioner och för att han visar för skeptikerna att det är bra för ekonomin om vanliga människor får det bättre.

Han i sin tur påminde om åren under kommunistregimen, då man under många år inte vågade tro att oppositionen skulle ha framgång.

Men post-kommunismen är inte över, sade han, den måste vi hela tiden bekämpa.

PiS menar att många från kommunisttiden, som fortfarande sitter kvar på viktiga poster i administrationen, mangrant borde ha rensats ut under de gånga åren, när de nuvarande oppositionspolitikerna från Lech Wałęsa och framåt haft makten.

Utmärkelsen Årets Man delas ut till personer som särskilt tjänat Polen och det fria ordet. Hittills har 400 personer fått den. (TVP 30 jan 17)