Merkel stöder Tusk – men det gör inte PiS

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Vid sitt besök i Warszawa nästa vecka kommer den tyska kanslern Angela Merkel att lobba för att Donald Tusk ska bli omvald som ordförande i Europeiska rådet, uppger Polskie Radio.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har inte samma inställning. PiS är uttalat skeptiskt till Tusk och kritiserar det öppna brev till EUs ledare inför toppmötet i Malta där han varnar för USAs nye president Donald Trump är ett hot mot Europas säkerhet.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade för en vecka sedan att den gamle rivalen Tusk i valet inte kommer att få stöd från Polen.

De lösningar han föreslår är skadliga för Polen, sade Kaczyński med syftning på flyktingsituationen i EU. Tidigare har PiS-ledaren hänvisat till rättegången mot ett pyramidföretag som gick omkull under Tusks tid som regeringschef, där Kaczyński anser att Tusk bör stå till svars. Kaczyński ser också Tusk som delvis ansvarig för flygolyckan vid Smolensk 2010.

Inte heller premiärminister Beata Szydło är positiv till Polens förre regeringschef.

Jag håller inte med om vad han skriver om Donald Trump, säger hon på en presskonferens. Han tillhör den politiska elit som lett till allvarliga kriser inom EU. Han vill cementera det nuvarande systemet och skriver inte ett ord om behovet av att reformera EU. EU ska uppfylla medborgarnas förväntningar och inte förväntningarna hos en smal politisk elit, där Tusk ingår.

Förra året förklarade sig regeringen flera gånger sig redo att gå i spetsen för de reformer som PiS anser att EU bör genomgå, men gensvaret bland medlemsländerna har varit måttligt.

Utrikesminister Witold Waszczykowski, som tidigare sagt att Trump är i sin fulla rätt att stänga USAs gränser, anser att brevet var onödigt.

Vi är uppriktigt sagt lite bekymrade över Tusks agerande, säger han på en presskonferens på onsdagen. Europas politiker ska inte sätta betyg på demokratin i USA. Precis som utländska bedömare inte ska sätta betyg på demokratin i Polen. Vi vet inte vad Tusk vill göra i framtiden, och det är det besked vi kommer att lämna. (Polskie Radio och TVN 1 feb 17)