Parlamentarikerna skulle bäras ut med våld

Protesterna i parlamentet i december. Skärmdump från TVNs webbsida.

De parlamentariker som ockuperade parlamentets plenisal natten mellan den 11 och 12 januari skulle ha avlägsnats med våld av vakter med stöd av BOR, Regeringens Säkerhetsbyrå. Det skriver internetportalen Wirtualna Polska (Virtuella Polen) som talat med två olika källor inom BOR.

Först skulle alla journalister bort och kl. 4 på natten skulle de protesterande parlamentsledamöterna bäras ut.

Det skulle bli en aktion där våld bli kunde bli aktuellt, säger en av källorna till Wirtualna Polska. Plenisalen skulle rensas under förevändning att man letade efter sprängämnen. Hela BOR hade mobiliserats och stod i högsta beredskap denna natt, även de som var på semester. Ett 50-tal BOR-funktionärer skulle gå in i plenisalen tillsammans med 150 uniformerade och beväpnade parlamentsvakter, som inte skulle klara av situationen på egen hand. Man räknade med att parlamentarikerna snabbt skulle kalla in förstärkning från ledamöter som bor i närheten.

Och faktum är att parlamentskansliet den 11 januari klockan 23.30 gick ut och meddelade att pressgalleriet av säkerhetsskäl skulle stängas mellan kl. 24.00 och 07.00. De sista journalisterna ombads lämna byggnaden. Från kl. 02.00 skulle BOR genomföra säkerhetskontroller i hela byggnaden.

Enligt parlamentsvakterna brukar det inte gå till på det sättet.

Journalisterna ska inte behöva lämna byggnaden, säger de och får medhåll av en anställd på kansliet.

Och BOR dök upp i plenisalen kl. 04.00. Ett tiotal parlamentariker sov i sina stolar. De ombads att flytta på sig medan funktionärerna kontrollerade kvarlämnade föremål.

De uppträdde professionellt och artigt, säger en av protesterande parlamentarikerna.

Av våldsaktionen blev däremot intet.

Kommendanten för parlamentsvakterna gav inte gav tillstånd, säger källan till Wirtualna Polska. Några dagar senare fick han sparken som chef för vakterna och förbjöds uttala sig i medierna.

Dorota Tubielewicz Mattsson