Tusk redo för en ny mandatperiod i Europeiska rådet

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Polens förre premiärminister Donald Tusk meddelade i fredags att han är redo att fortsätta sitt arbete som ordförande för Europeiska rådet. Hans nuvarande mandatperiod går ut i mitten av året.

Efter samtal med flera europeiska ledare som erbjudit sitt stöd, har jag nu sagt att jag är beredd att fortsätta som ordförande för Europeiska rådet. Men det kommer naturligtvis an på vad samtliga presidenter och premiärministrar beslutar, sa Tusk i en intervju på Malta.

Den polska regeringen tycks vara den enda som inte vill ha Tusk på denna post.

Frågan har inte varit på tal i mina samtal med premiärminister Beata Szydło, sade Tusk, men den polska regeringen kommer förstås också att konsulteras.

Szydło i sin tur bekräftar bara att Tusk kandiderar till ordförandeskapet – vilket går stick i stäv med vad utrikesminister Witold Waszczykowski nyligen påstod. Han hävdade nämligen att han inte visste någonting om Tusks planer eftersom Tusk aldrig kontaktat den polska regeringen och diskuterat sina beslut med den.

Den egentliga makthavaren i Polen, regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledare, Jarosław Kaczyński sade nyligen till statliga TVP att regeringen inte kommer att stödja Tusk.

Tusk är en politiker som skadar Polen, hävdade han.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkels förestående besök i Polen kommer bland annat att handla just om Polens stöd för Tusk. Regeringens eventuella nej till Tusk innebär emellertid inte att han inte blir vald. Inget land har en vetoröst i denna fråga. Det är bara den bittra smaken polsk osämja som blir kvar.

Dorota Tubielewicz Mattsson